Ik help jou en je hond met verlatingsangst
Je vermoedt of weet dat je hond verlatingsangst heeft maar weet niet hoe je het moet aanpakken.
Laat mij jullie helpen!
Separation anxiety program also available in English – send me an email
Verlatingsangst uit zich op verschillende manieren
Wat doet jouw hond als hij alleen thuis is?
Je hebt misschien al eens klachten gehad van de buren omdat je hond heel de tijd blaft, piept of huilt. Je hond is onzindelijk wanneer je niet thuis bent of maakt dingen stuk. Je hond wordt erg zenuwachtig of angstig wanneer je gaat vertrekken. En/of er is sprake van subtieler gedrag zoals likken, hijgen, veel kwijlen, bevriezen, zich verstoppen, rillen, ineengedoken lichaam, ….
Dit kunnen tekenen zijn dat je hond last heeft van verlatingsangst.
Waarschijnlijk probeerde je al allerlei zaken om het probleem op te lossen: tijd langzaam opbouwen, hem laten uitjanken, geen water meer geven voor vertrek, in de bench steken, … zonder resultaat.
Je kan je hond niet met een gerust hart alleen laten wat tot een serieuze vrijheidsinperking geleid heeft voor jou. Je maakt je zorgen wanneer je je hond alleen thuis laat, je moet op zoek naar een oppas of zelfs sociale gelegenheden aan je voorbij laten gaan.
Geen aangename situatie voor jouw, noch je hond!
Maar het belangrijkste...
Het is niet de uiting die we moeten aanpakken (het blaffen, het afbreken van spullen, de onzindelijkheid,…) maar de emotie van de hond waar het gedrag uit voort komt.
Je hond doet deze dingen namelijk niet om zijn ongenoegen te uiten, ze komen voort uit een totale paniek bij je hond. Het is dus belangrijk dat we het probleem bij de bron aanpakken want deze paniekstoornis heeft niet alleen ernstige gevolgen voor jou maar ook het welzijn van je hond wordt er sterk door benadeeld.
Het verlatingsangst traject
Een op maat gemaakt online traject waarin we alle aspecten van verlatingsangst gaan behandelen om jou en je hond te helpen zodat jullie terug meer ontspannen door het leven gaan.

Allesomvattend
We werken aan tijdsopbouw, kijken naar de triggers van jouw hond (bijvoorbeeld het nemen van je autosleutels, je schoenen aandoen, …) en nemen alle andere aspecten mee die bij verlatingsangst komen kijken. Maar vooral: we gaan trainen op het niveau wat jouw hond aankan.
Waar werken we naartoe?
Na dit traject van 3 maanden kan je je hond met een gerust hart eventjes alleen laten, krijg je (een deel) van je vrijheid terug, zal je niets meer moeten opkuisen wanneer je thuiskomt en geen problemen meer hebben met je buren.
En het belangrijkste: je hebt een gelukkigere hond die niet meer panikeert wanneer je hem even alleen wil laten.
All-in 1 op 1 begeleiding door een verlatingsangstspecialist
Dit traject wordt helemaal op maat gemaakt voor jou en je hond door mij, een gecertificeerd verlatingsangstspecialist. We spreken elkaar om de week via Zoom en hebben tussendoor voortdurend contact.

Wil je een keer kennismaken?
Wacht je graag op meer info?
Veel gestelde vragen
F.A.Qs
Verlatingsangst is een echte paniekstoornis. Je kan het vergelijken met mensen die paniekstoornissen of fobieën hebben. Geen lachertje dus. Het kan zich dan ook in allerlei probleemgedragingen uiten. Wanneer je hond verlatingsangst heeft stelt je hond het probleemgedrag enkel wanneer jij niet thuis ben. Bijvoorbeeld: je hond is nooit onzindelijk, enkel wanneer hij alleen thuis is.
Het kan ook zijn dat het probleemgedrag dan in veel ergere maten (intenser, langer, …) voorkomt. Bijvoorbeeld: je hond blaft regelmatig als je thuis bent, wanneer je weg bent stopt hij niet met blaffen en is het extra luid.
Over welke gedragingen kan het dan allemaal gaan? De meest voorkomende zijn:, overdreven blaffen, piepen, huilen, het vernielen van allerlei, onzindelijkheid, angstig worden voor je vertrekt, …
! Maar belangrijk om te weten is dat sommige honden al deze signalen tonen en sommige geen enkel. Er zijn nog een heleboel minder opvallende signalen: likken, hijgen, veel kwijlen, bevriezen, zich verstoppen, rillen, ineengedoken lichaam, ….
Het is dus niet omdat er niets te merken is wanneer je thuis komt, dat je hond op zijn gemak is geweest.
Hoe kan je dit dan wel weten? Door je hond te filmen wanneer jij weggaat en hij alleen thuis is. Zo kan je je hond zijn gedrag bekijken wanneer je niet in de buurt bent. Twijfel je of hij verlatingsangst heeft maar ben je zelf niet zeker? Stuur me gerust een mailtje!
Meteen wanneer je vermoed dat je hond moeite heeft met alleen blijven! Dit is geen probleem wat zichzelf oplost (de meeste problemen niet trouwens), integendeel, het gaat alleen maar moeilijker worden.
Elke hond op eender welke leeftijd kan meedoen! Sommige honden hebben van pup af aan last van verlatingsangst, bij andere komt het pas op latere leeftijd naar boven.
Wanneer je meerdere honden hebt met verlatingsangst werken we op het tempo van de hond die het het moeilijkst heeft.
Je zou 5x per week 30min moeten kunnen vrijmaken om te oefenen. In het begin kan het zijn dat je vaker voor kortere duur zal moeten oefenen. Hou er ook rekening mee dat je hond zijn behoeftes vervuld moeten zijn voor je gaat trainen. Hij mag geen honger of dorst hebben, moet zijn beweging gehad hebben, moet niet zijn kleine of grote behoefte doen, …
Dit is helaas niet helemaal te voorspellen. Alles hangt af van jouw situatie en hond. In dit geval is het “slow and steady wins the race”. We gaan voor een duurzame oplossing, op het tempo van jouw hond.
Uit ervaring van collega’s wereldwijd en onderzoek blijkt dat je, voor je je hond enkele uren alleen kan laten, een 9tal maanden tot een jaar aan het oefenen bent.
Niet elke hond heeft medicatie nodig maar er zullen er zijn waarbij medicatie nodig is. Dit helpt de hoogste stress en angst te doen zakken waardoor trainen makkelijker wordt. Indien medicatie ter ondersteuning nodig is bespreken we dit en kan ik contact opnemen met jouw dierenarts om te bekijken welke medicatie de beste keuze is.
Stuur me gerust een mailtje (info@shanamichiels.com) met je vraag of plan een kennismakingsgesprek met me in. Ik help je graag de juiste keuze te maken.